THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Monday, October 24, 2011

Pantang Larang Melayu Dan Rasionalnya:Malay Version

okay..post kali ini saya berbahasa melayu sebab ini post pasal kepercayaan lama-lama Melayu dahulu dan rasionalnya..



"jangan duduk atas bantal, nanti bisul"

Rasional:Bantal adalah tempat kita meletakkan kepala kita.Tak kanlah kita nak bau kentut orang lain??Lagi-lagi kalau lepas makan petai dan makanan yag sewaktu denganya.Tapi kalau dah tercirit lagi laaa..Berita baiknya, bantal itu akan menjadi secret weapon korang dalam pillow fight...tok kite-kite jer..








"jangan ketip kuku waktu malam"

Rasional:Dahulu, kita tiada lampu pendaflour mahupun handset torchlight yang RM 80 sbijik itu, jadi bahaya kita terpotong jari sendiri tinggi kerana dahulu pakai pisau lipat nak potong kuku bukannya pengetip kuku hello kity.Perhatian, saya tak pakai pengetip hello kitty.






"Anak dara jangan nyanyi kat dapur, nanti lambat kahwin"

Rasional:Kalau suara itu sedap bolehlah tapi kalau tidak, memanglah lambat kahwin.Kalau lelaki terdengar suara macam katak si perempuan itu, maka jatuhlah saham dia kat Wall Street lelaki itu.Kalau suare sedap tapi lelaki itu taknak gak kawen sebab rupa tak cantik, maka bolehlah die masuk Vokal Bukan Sekadar Rupa...






"Jangan bergaduh dengan ibu mertua, dikhuatiri susah melahirkan anak"

Rasional:Nanti si ibu mertua akan pancitkan kereta anaknya sebab marahkan isteri si anak. Maka susahlah si suami nak hantar isterinya di hospital.Akhirnya beranak dalam teksi, tambang teksi pown naik sebab sudah tambah seorang.


Sorry dapat bagi empat jer..takde idea dah..:)

2 comments:

Nurul Fazdlin..=) said...

jgn tunjuk pelangi ngan jari telunjuk, nanti jari putus..

rasional: x sopan kalo menunjukkan sesuatu dengan jari telunjuk. menunjuk menggunakkan ibu jari lebih sopan..=)

Buscows said...

lagi 1...orang dulu soh boh air dalam pinggan lepas makan sebab ada setan akan makn makanan tu nnt...ustaz kata orang dulu xdak pencuci pinggan tu la sebab nya.